"Cristan opetustyyli on ihanan lempeä ja samalla oivaltavan tarkka. Meditaatio- ja hengitysharjoitusten vaikutukset ulottuvat myös arkeen. Harjoitukset ovat auttaneet minua näkemään aikaisemmin haastavilta tuntuneet vuorovaikutustilanteet myönteisessä valossa."
- Tiina

MILLAISTA JOOGAA OHJAAN?

Joogatunneillani tarjoan sinulle tilan, ajan ja mahdollisuuden kokemuksellisille havainnoille ja oivalluksille. Ohjaan sisäisestä kehollisesta läsnäolevuuden kokemuksesta käsin. Siksi ohjatessa teen usein liikkeet kanssanne. Tarkoituksena on keskustella teidän osallistujien kanssa kehon kielellä sekä löytää tälle keholliselle kielelle sanoitusta.

Miten joogaharjoitus liittyy muuhun arkeen? Tämä on kysymys, joka nousee usein esille.  Koen, että harjoittelun ytimessä on pyrkimys pysyä läsnä keskukselleen ja rehellisenä omalle totuudelleen samalla kun  mukautuu muutokseen ja avautuu elämän virran tuomille uusille mahdollisuuksille. 

Haluan tarjota välineitä herkistyä ja luoda (syvempi) yhteys luontoomme, omaan ytimeemme juuri sellaisena kuin se on. Uskon, että kun luomme yhteyden, ensin vaikka haparoivankin, meillä on mahdollisuus arjen myllerrysten keskellä pysyä omassa keskuksessamme tai palata toimimaan omasta keskuksesta käsin. Toivon, että joogahetkissä voit kokea oman ainutlaatuisuutesi, sillä uskon, että aito arvostus ja myötätunto itseä kohtaan luo myös aidon arvostavan ja myötätuntoisen suhteen ympäröivään maailmaan, toisiin ihmisiin, muiden lajien olentoihin sekä luontoon ympärillämme. Tällöin pystymme lempeydellä käsittelemään myös elämän tummempia sävyjä.

 

Mitä joogaharjoitukselta voi odottaa?

 

Ohjaan teemoittain, joten harjoitukset vaihtelevat tunnista toiseen. Luon jokaiseen tuntiini kaaren sekä rakennan tunnin aina kokonaisuudeksi niin, että sekä liikkeet että niihin kutoutuvat hengitysharjoitukset tukevat toisiaan. Tunnit elävöittävät, rentouttavat, avaavat, vahvistavat ja haastavat lempeästi meitä.

Kuuntelen ryhmän toiveita ja aistin intuitiivisesti, mihin suuntaan vien tuntia, joten usein suunnitelma vaihtuu ja se onkin läsnäolevuudelle olennaista. Parhaat polut löytyvät hetkessä!

Ohjaan joogaa kausijoogatunneilla, jolloin ryhmä pysyy koko kauden, ja usein pidempäänkin, samana. Tämä mahdollistaa harjoittelun yhteisöllisessä ja toisiamme tukevassa ilmapiirissä. Pyrin luomaan tunneille lempeän, yksilön tarpeet huomioivan, turvallisen ja vuorovaikutteisen tunnelman. Jaamme ja opimme kehollisuuteen liittyvistä kokemuksista ja pohdinnoista toisiltamme. Hiljaisuus ja sisäinen kuuntelu vuorottelevat tunneilla harjoitusten kokemuksista jakamisen välillä.

”Cristan joogatunneilla on ihanaa huumorintaju, hauskat jutut ja rento tunnelma. On hauskaa jakaa kehossa ja mielessä tapahtuvia havaintoja ääneen.”
- Merituuli

 
"Cristalla on välitön ja lämmin tapa olla läsnä tunneilla. Kaikki tuntuvat tervetulleilta, tasosta tai kokemuksesta riippumatta. Crista haluaa opettaa joogaamaan turvallisesti, mutta sopivasti itseään haastaen. Tärkeintä minulle on ollut saada neuvoja, joiden avulla saan liikkeen tehtyä niin, että en rasita kroppaani väärin ja löydän tukea, tasapainoa ja linjausta jostain mitä en ole sitä aiemmin osannut etsiä, esimerkiksi pikkuvarpaista. Kiitos."
- Hanna

Ohjauksen pohjana Vijnanajooga

Ohjaamani jooga pohjautuu lähinnä tärkeimmän joogaopettajani, Orit Sen-Guptan, somaattisesti orientoituneeseen vijnanajoogametodiin. Ks. vijnanajoogasta ja hänestä tarkemmin TÄÄLTÄ. Vijnanajoogalle tunnusmerkillistä on joogan kokonaisvaltaisuus: meditaatio, pranayama (hengitysharjoitukset), asana- eli liiketyöskentely sekä joogafilosofia muodostavat toisistaan erottamattoman verkoston. Joogan liikeharjoituksessa käytän sisäisiä vayuja eli kehon keskilinjalle kohdennettavia hengityksiä, joiden kautta keho eheytyy neutraaliin linjaukseensa sisäisesti. Puhumme pranisesta linjauksesta (pranic alignment).

Oman luonnolliseen hengityksen lempeä aistiminen ja tutkailu sekä sitä mukaa hengityksemme mahdollisuuksiin tutustuminen on ohjaukseni keskiössä. Hengityksen lisäksi harjoituksessa korostuvat sisäinen intentio, hiljentyminen, juurtuminen sekä painonsiirrot. Etenemme harjoituksessa pikku hiljaa askel askeleelta rakentaen joogaliikkeitä, jolloin kehon sisäinen viisaus ehtii mukaan ja tulemme intensiivisempiin ja dynaamisempiin liikkeisiin silloin, kun ne ovat jokaisen omalla polulla ajankohtaisia. Tällöin dynaamisetkin liikkeet voidaan kohdata ponnistelematta ja mikä tärkeintä, kehoa rikkomatta. Kausijooga mahdollistaa tämän tyyppisen hitaan ja tutkailevan etenemisen harjoituksessa.

Ohjaan usein demostroiden eli näyttäen liikkeet ensin. Olen itse oppinut valtavasti seuraamalla ohjaajiani ja imitoimalla heitä. Hiukan samaan tapaan kuin lapsi imitoi vanhempiaan oppiessaan liikekieltä. Tällöin ei kuitenkaan imitoida liikkeen ulkoista muotoa vaan vähitellen silmä harjaantuu tutkimaan liikkeen sisäistä muotoa mm. edellä mainittua pranista linjausta sekä liikkeen ”makua” (taste), jonka voi sitten itse aistia omassa kehossaan. Siinä mielessä pidän tärkeänä ohjata sekä sanoittaen että liikkeen kautta. Sama joogaliike, asana, näyttää ulospäin erilaiselta eri ihmisten tekemänä, sillä meillä on uniikit kehot. Kuitenkin voimme havaita ja ohjata liikkeen sisäistä linjausta kohti eheyttä. Siksi koen, että on tärkeää sekä ohjata että antaa aikaa ja tilaa, vapautta jokaiselle ilmaista omaa uniikkia liikekieltään.

Kehon painon aistiminen nestemäisenä

Jos jatkamme liikkeiden näyttävyydestä, niin itse asiassa melkeinpä kiinnostavimpia ovat harjoitukset, joissa ei ulkoisesti katsoen tapahdu juuri mitään, mutta sisäisesti aistien ne ovat hyvin merkityksellisiä. Yksi tällainen harjoitus on kehon painon aistiminen nestemäisenä ja tämän painon siirtely esim. selinmakuulla tai lempeät hengitysharjoitukset, jotka eivät välttämättä näy kovin paljon ulospäin, paitsi kun silmä harjaantuu näille hienovaraisille liikkeille. Nämä hienovaraiset kehon harjoitteet ovat perusta, jolle rakennamme harjoitustamme. Kehon kuuntelun herkistyessä ja turvallisessa ohjauksessa oman kehon viisaus pääsee esille, jolloin emme niin helposti ylitä kehomme rajoja ja loukkaa itseämme.

Vijnanajoogan lisäksi tuon harjoituksiin vaihtelevasti mausteista muista somaattisista menetelmistä kuten kehityksellisestä liikkeestä (Bartenieff Fundamentals) sekä intuitiivisesta liikkeestä. Syksyllä 2020 aloitan kolmivuotisen Somaattisen liiketerapian koulutuksen Satu Palokankaan ohjauksessa, joten jatkossa on tunneilleni odotettavissa yhä rikkaampi kirjo somatiikkaa.

Intohimonani on ehdottaa sinulle reittejä tai askelmerkkejä oman sielun liikkeesi äärelle. Sielun kieli soi omaa erityistä ja kaunista sävelmäänsä, kun löydämme takaisin omaan ytimeemme ja sieltä käsin aistimme maailmaa oman luontomme kautta.