MITÄ VOIT ODOTTAA OHJAUKSELTANI?

 

 

Joogaa ja somatiikkaa yhdistävillä tunneillani tarjoan sinulle turvallisen tilan, ajan ja mahdollisuuden herkistyä kehollisten kokemustesi havainnoinnille ja oivalluksille. Ohjaan sisäisestä kehollisesta läsnäolevuuden kokemuksesta käsin. Siksi ohjatessa teen usein liikkeet kanssanne. Tarkoituksena on kommunikoida ja leikkiä teidän osallistujien kanssa kehon kielellä sekä löytää tälle keholliselle kielelle sanoitusta.

 

Millaisia tuntini ovat?

 

Ohjaan teemoittain, joten harjoitukset vaihtelevat tunnista toiseen. Luon jokaiseen tuntiini kaaren sekä rakennan tunnin aina kokonaisuudeksi niin, että sekä liikkeet että niihin kutoutuvat hengitysharjoitukset tukevat toisiaan. Tunnit elävöittävät, rentouttavat, avaavat, vahvistavat ja haastavat lempeästi meitä. Harjoitusten myötä kehotietoisuutesi kasvaa ja pääset purkamaan (myös kroonista) stressiä kehostasi, tulet tietoiseksi totutuista ja sinua palvelemattomista tavoista liikkua ja luot uusia, sinulle paremmin toimivia tapoja olla kehosi kanssa suhteessa maailmaan. Kehomielesi alkaa toimia orgaanisemmin kokonaisuutena esimerkiksi sisäisen tuen kannattelun myötä.

Kuuntelen ryhmän toiveita ja aistin intuitiivisesti, mihin suuntaan vien tuntia, joten toisinaan suunnitelma vaihtuu ja se onkin läsnäolevuudelle olennaista. Kaiken ohjauksen perustana on houkutella kehoa. Emme voi käskeä kehoa tekemään jotain, sillä silloin kehollinen vaste on jännittyminen. Kaikessa ohjauksessani on siis leikkimielisyys ja vapaus läsnä.

 

"Cristan opetustyyli on ihanan lempeä ja samalla oivaltavan tarkka. Meditaatio- ja hengitysharjoitusten vaikutukset ulottuvat myös arkeen. Harjoitukset ovat auttaneet minua näkemään aikaisemmin haastavilta tuntuneet vuorovaikutustilanteet myönteisessä valossa."
- Tiina

”Cristan joogatunneilla on ihanaa huumorintaju, hauskat jutut ja rento tunnelma. On hauskaa jakaa kehossa ja mielessä tapahtuvia havaintoja ääneen.”
- Merituuli

 
"Cristalla on välitön ja lämmin tapa olla läsnä tunneilla. Kaikki tuntuvat tervetulleilta, tasosta tai kokemuksesta riippumatta. Crista haluaa opettaa joogaamaan turvallisesti, mutta sopivasti itseään haastaen. Tärkeintä minulle on ollut saada neuvoja, joiden avulla saan liikkeen tehtyä niin, että en rasita kroppaani väärin ja löydän tukea, tasapainoa ja linjausta jostain mitä en ole sitä aiemmin osannut etsiä, esimerkiksi pikkuvarpaista. Kiitos."
- Hanna

Ohjauksen pohjana somaattisuus ja vijnanajooga

Ohjaamani jooga pohjautuu lähinnä tärkeimmän joogaopettajani, Orit Sen-Guptan, vijnanajoogaan. Ks. vijnanajoogasta ja hänestä tarkemmin TÄÄLTÄ.

Oman luonnollisen hengityksen lempeä aistiminen ja tutkailu on keskeinen osa ohjaustani. Lisäksi harjoituksessa korostuvat painovoimalle antauminen sekä painovoiman vastavoiman aistiminen sisäisenä tukena kehossa eli  liikkeen kahdensuuntaisuus, oman kehon rajoihin tutustuminen, turvan kokemus sekä totutuista ja haitallisista liikestrategioista tietoiseksi tuleminen sekä uusien, sinua paremmin palvelevien liikkellisten toimintatapojen luominen.

Ohjaan toisinaan myös demostroiden eli näyttäen liikkeet ensin. Olen itse oppinut valtavasti seuraamalla ohjaajiani ja pyrkien jäljittelemään heitä. Hiukan samaan tapaan kuin lapsi imitoi vanhempiaan oppiessaan liikekieltä. Tällöin ei kuitenkaan jäljitellä liikkeen ulkoista muotoa vaan aistimme ja tutkailemme  liikkeen sisäistä muotoa sekä ”makua” (taste), jonka voi sitten itse aistia omassa kehossaan. Siinä mielessä pidän tärkeänä ohjata sekä sanoittaen että liikkeen kautta. Sama joogaliike näyttää ulospäin erilaiselta eri ihmisten tekemänä, sillä meillä on uniikit kehot. Kuitenkin voimme havaita ja ohjata liikkeen sisäistä linjausta kohti eheyttä. Siksi koen, että on tärkeää sekä ohjata että antaa aikaa ja tilaa, vapautta jokaiselle ilmaista omaa uniikkia liikekieltään.

Painovoimalle antautuminen

Joogaliikkeistä puhuttaessa mieleen saattavat tulla hyvinkin näyttävät liikkeet, joissa ihminen on mutkalla ja solmussa ja vielä ylösalaisin. Eikä siinä mitään, joillekin nämä liikkeet voivat olla merkityksellisiä. Itse olen kuitenkin kokenut hyvin pienieleiset harjoitukset, vaikkapa niin kutsutun mittarimatoharjoituksen, jossa tutkimme kehon koontia ja avautumista lempeiden hengityksen avulla, kaikkein mielenkiintoisimmiksi. Niissä ei ulkoisesti katsoen tapahdu juuri mitään, mutta sisäisesti aistien ne ovat hyvin merkityksellisiä. Niissä piilee suurin potentiaali mm. (kroonisen) stressin purkautumiseen kehosta ja kehon eri osien integroitumiseen kannattelevaksi kokonaisuudeksi.

Yksi hienovaraisen aistimisen perusperiaate on kehon painon aistiminen kohden maata  ja tämän painon siirtely niin, että aistimme esimerkiksi selinmakuulla kehon ja alustan painopisteen siirtymää sellaisella intohimolla että liikkeen määränpää menettää merkityksensä. Sen sijaan matka, jokaikinen millimetri tällä matkalla muuttuu äärimmäisen kiinnostavaksi. Kehon kuuntelun herkistyessä ja turvallisessa ohjauksessa oman kehon viisaus pääsee esille, jolloin emme niin helposti ylitä kehomme rajoja ja loukkaa itseämme.

Vijnanajoogan lisäksi tuon harjoituksiin vaihtelevasti mausteista somaattisista menetelmistä kuten Body Mind Centering -menetelmästä sekä kehityksellisestä liikkeestä (Bartenieff Fundamentals) sekä intuitiivisesta liikkeestä. Syksyllä 2020 aloitin kolmivuotisen Solu - Somaattisen liikkeen koulutuksen Satu Palokankaan ohjauksessa. Tuon ohjauksiini jatkuvasti mausteista opintieltäni.

Meidän kaikkien kehoilla on sisäinen tieto siitä, miten liikkua turvallisesti ja parantaa itsensä. Kasvatus, koulutus ja kulttuurin luomat paineet liikkua jollain tietyllä tavalla, esimerkiksi suorittaen, puskien ja kilpaillen itsensä kanssa on voinut peittää kehon intuitiivisen äänen. Intohimonani on ehdottaa sinulle reittejä tai askelmerkkejä takaisin omannäköisesi liikkeen äärelle.