Jooga
Millaista se sun ohjaama jooga oikein on?
Joogaa ja somatiikkaa yhdistävillä tunneillani tarjoan sinulle tilan ja ajan herkistyä kehollisten kokemustesi havainnoinnille ja oivalluksille. Tuntien teemat vaihtelevat. Jokaisella tunnilla kuitenkin tunnustelemme hengitystämme, liikumme aistien painovoiman virtausta kehossa sekä tavalla tai toisella avaamme suhdetta hermostolliseen säätelyyn. Samalla kehoon syntyy lisää tilaa sekä yhteyksiä, jännityksiä purkautuu, vahvistut, toiminnallisuutesi kasvaa, tasapainosi vahvistuu ja löydät mahdollisesti nautinnollisemman yhteyden kehomieleesi kun hermoston toiminta muuttuu tarkoituksenmukaisemmaksi.
Ohjaan sisäisestä kehollisen läsnäolevuuden kokemuksesta käsin. Siksi ohjatessa teen usein liikkeet kanssanne. Näin voin sanoittaa ohjauksen suoraan juuri kyseessä olevasta kehokokemuksesta lähtien.
Millaisia tuntini ovat?
Ohjaan teemoittain, joten harjoitukset vaihtelevat tunnista toiseen. Luon jokaiseen tuntiini kaaren sekä rakennan tunnin aina kokonaisuudeksi niin, että sekä liikkeet että niihin kutoutuvat hengitysharjoitukset tukevat toisiaan. Tunnit elävöittävät, rentouttavat, avaavat, vahvistavat ja haastavat lempeästi. Harjoitusten myötä kehotietoisuutesi kasvaa ja pääset purkamaan (myös kroonista) stressiä kehostasi, tulet tietoiseksi totutuista ja sinua palvelemattomista tavoista liikkua ja luot uusia, sinua paremmin toimivia tapoja olla kehosi kanssa suhteessa maailmaan. Kehomielesi alkaa toimia orgaanisemmin kokonaisuutena esimerkiksi sisäisen tuen kannattelun myötä.
Kuuntelen ryhmän toiveita ja aistin intuitiivisesti, mihin suuntaan vien tuntia, joten toisinaan suunnitelma vaihtuu ja se onkin läsnäolevuudelle olennaista. Kaiken ohjauksen perustana on houkutella kehoa. Emme voi käskeä kehoa tekemään jotain, sillä silloin kehollinen vaste on jännittyminen. Kaikessa ohjauksessani on siis leikkimielisyys ja vapaus läsnä vaikka välillä teemme liikkeitä ja linjauksia myös tarkasti ja kehoa haastaen.
Ohjauksen pohjana vijnanajooga ja somaattisuus
Ohjaamaani joogaan on vaikuttanut syvimmin vijnanajoogaopettajani, Orit Sen-Gupta. Ks. vijnanajoogasta ja hänestä tarkemmin täältä.
Kolmivuotinen vijnanajoogakoulutus loi vankan pohjan just sitting -meditaatiolle, hengityksen kokemukselliselle tutkailulle sekä askel askeleelta rakennetulle asanatyöskentelylle.
Luonnollisen hengityksen lempeä aistiminen ja tutkailu on keskeinen osa ohjaustani. Lisäksi harjoituksessa korostuvat painovoimalle antauminen sekä painovoiman vastavoiman aistiminen sisäisenä tukena kehossa, liikkeen kahdensuuntaisuus, oman kehon rajoihin tutustuminen, turvan kokemus sekä totutuista ja haitallisista liikestrategioista tietoiseksi tuleminen sekä uusien, sinua paremmin palvelevien liikkeellisten toimintatapojen luominen.
Ohjaan toisinaan myös demostroiden eli näyttäen liikkeet ensin. Olen itse oppinut valtavasti seuraamalla ohjaajiani ja pyrkien jäljittelemään heidän tapaansa kehollisesti hahmottaa maailmaa. Hiukan samaan tapaan kuin lapsi imitoi vanhempiaan oppiessaan liikekieltä. Tällöin ei kuitenkaan jäljitellä liikkeen ulkoista muotoa vaan aistimme ja tutkailemme liikkeen sisäistä muotoa sekä ”makua” (taste), jonka voi sitten itse aistia omassa kehossaan. Siinä mielessä pidän tärkeänä ohjata sekä sanoittaen että liikkeen kautta. Sama joogaliike näyttää ulospäin erilaiselta eri ihmisten tekemänä, sillä meillä on uniikit kehot. Kuitenkin voimme havaita ja ohjata liikkeen sisäistä linjausta kohti eheyttä. Siksi koen, että on tärkeää sekä ohjata että antaa aikaa ja tilaa, vapautta jokaiselle ilmaista omaa uniikkia liikekieltään.
Suhde painovoimaan kaiken perustana
Joogaliikkeistä puhuttaessa mieleen saattavat tulla hyvinkin näyttävät liikkeet, joissa ihminen on mutkalla ja solmussa ja vielä ylösalaisin. Itse olen kokenut hyvin pienieleiset harjoitukset, vaikkapa niin kutsutun mittarimatoharjoituksen, jossa tutkimme kehon koontia ja avautumista lempeiden hengityksen avulla, kaikkein mielenkiintoisimmiksi. Niissä ei ulkoisesti katsoen tapahdu juuri mitään, mutta sisäisesti aistien ne ovat hyvin merkityksellisiä. Niissä piilee suurin potentiaali mm. (kroonisen) stressin purkautumiseen kehosta ja kehon eri osien integroitumiseen kannattelevaksi kokonaisuudeksi.
Yksi hienovaraisen aistimisen perusperiaate on kehon painon aistiminen kohden maata ja vastavoiman noste maasta kohden tilaa. Painovoiman virtauksen aistiminen kohden maata on juurtumisen perusta. Se vahvistaa läsnäoloa ja rentouttaa niin kehoa kuin mieltä. Kehon kuuntelun herkistyessä ja turvallisessa ohjauksessa oman kehon viisaus pääsee esille, jolloin emme niin helposti ylitä kehomme rajoja ja loukkaa itseämme.
Vijnanajoogan lisäksi tuon harjoituksiin mukaan elementtejä somaattisesta lähestymistavasta kuten Body Mind Centering™ -menetelmästä (kokemuksellisesta anatomiasta ja kehityksellisistä liikemalleista) ja Laban/Bartenieff Fundamentals -liikeanalyysistä. Valmistuin Satu Palokankaan Solu – Somaattisen liikkeen kolmivuotisesta koulutuksesta kesäkuussa 2024.
Meidän kaikkien kehoilla on sisäinen tieto siitä, miten liikkua turvallisesti ja parantaa itsensä. Kasvatus, koulutus ja kulttuurin luomat paineet liikkua jollain tietyllä tavalla, esimerkiksi suorittaen ja puskien on voinut peittää kehon intuitiivisen äänen. Intohimonani on ehdottaa sinulle reittejä tai askelmerkkejä takaisin kehomielen holistisuutta arvostavan liikkeen äärelle.
Asiakkaiden kertomaa
Opetuksessasi on viisaita ja syvällisiä huomioita, jotka osuu ja uppoaa. On ollut olo, että todellakin oppii uutta joogasta, omasta kehosta ja mielestä, enemmän ja syvällisemmin.
– Joogakurssin asiakas
Cristan opetustyyli on ihanan lempeä ja samalla oivaltavan tarkka. Meditaatio- ja hengitysharjoitusten vaikutukset ulottuvat myös arkeen. Harjoitukset ovat auttaneet minua näkemään aikaisemmin haastavilta tuntuneet vuorovaikutustilanteet myönteisessä valossa.
– Tiina, joogakurssin asiakas
Tosi mielenkiintoinen ja avartava kurssi! Tuntuu että hengitysharjoituksista on tämän syksyn aikana tullut luonteva ja avartava osa mun omaa arkea.
Lisäksi harjoitukset ovat olleet helppo omaksua ja vaikutukset huomaa heti joka on hyvin palkitsevaa ja rohkaisevaa (vaikka tietysti tämäkin hengitysten taito harjoittelemalla kehittyy ja syvenee).
Tuntuu myös hyvin raikkaalle oppia tällaisia uusia ja mielenkiintoisia asioita kun oma elämä on muuten tällä hetkellä tyyliin tuttipullojen ja välikausihaalarien täyttämää pikkulapsiarkea.
Suuri Kiitos siis tämän syksyn opeista!
– Kristiina, joogakurssin asiakas
Pidin erityisesti siitä, miten tarkasti kerroit perusasioiden kuten vaikka aurinkotervehdyksen tekemisestä. Sain hyvät ohjeet tehdä liikkeet paremmin ihan sormien ja varpaiden asennosta lähtien. Kiitokset myös hyvästä ja rohkaisevasta ohjauksesta.
– Joogakurssin asiakas
Cristalla on välitön ja lämmin tapa olla läsnä tunneilla. Kaikki tuntuvat tervetulleilta, tasosta tai kokemuksesta riippumatta. Crista haluaa opettaa joogaamaan turvallisesti, mutta sopivasti itseään haastaen. Tärkeintä minulle on ollut saada neuvoja, joiden avulla saan liikkeen tehtyä niin, että en rasita kroppaani väärin ja löydän tukea, tasapainoa ja linjausta jostain mitä en ole sitä aiemmin osannut etsiä, esimerkiksi pikkuvarpaista. Kiitos.
– Hanna, joogakurssin asiakas
Kiitos Crista hyvästä ja sydämellisestä ohjauksesta.
– Joogakurssin asiakas