Hei elokuu ja muutoksen tuulet!
Tänään näin jo hanhien harjoittelevan syysmuuttoa. Syksy ja uudet tuulet ovat siis tuloillaan. Valmistuin somaattisen liikkeen harjoittajaksi kesäkuussa ja keskityn ohjaamaan erilaisia kehollisia harjoituksia mm. huokoista liikettä, somaattisen liiketerapian pienryhmiä ja yksilöohjauksia, joissa käytän kolmivuotisessa koulutuksessa oppimaani. Kun esittelen työtäni kerron, että ohjaukseni perustuu muun muassa Body Mind Centering ®️ -menetelmään, johon sisältyvät kehitykselliset liikemallit. ”Mitkä ihmeen kehitykselliset liikemallit?”, voi tässä kohtaa olla aivan validi kysymys! Avaan siis tässä ja tulevissa blogikirjoituksissa käsitteen, jotta voit tunnustella, olisiko kehityksellisten liikemallien äärellä työskentely kohdallasi hedelmällistä. Aloitan kirjoitussarjan, jossa käyn läpi niin esirangalliset kuin rangalliset liikemallit yksi kerrallaan. Ensimmäisenä kattokäsitteen läpileikkaus.
Ohjaan sekä pienryhmiä että yksilöprosesseja, sillä koen, että sekä-että-näkökulma on arvokas. Yksilöä ei ole ilman yhteisöä eikä yhteisöä ole ilman yksilöitä. Minulla on taipumusta myös tutkailla kulttuurisia rajapintoja ja haastaa yhteiskunnallisia tabuja, sillä olen saanut akateemisen koulutukseni kulttuuriantropologiassa ja teoreettisessa filosofissa. Lisäksi elän päivittäin maahanmuuttajaperheen arkea. Koen, että erilaisten rajapintojen tutkailu on hedelmällistä ja avaa uusia horisonttjeja tulevaisuuden visioille sekä vaihtoehtoja toiminnalle. Ryhmässä oleminen on ihmiselle lajityypillistä toimintaa. Ihmisinä me elämme suhteista ja suhteissa toisiin. Jo hermoston tasolla hermostomme alkavat säädellä toisiaan kun astumme yhteiseen tilaan. Pienryhmissäni (somaattisen liiketerapian ryhmät sekä huokoisen liikkeen piirit) käytän somaattisia eli kehollisia aisti- ja liikeharjoitteita, hengityksen tutkailuja, piirityöskentelyä, jakamista, kirjoittamista sekä visuaalisia tekniikoita. Ohjaajana pyrin luomaan ryhmään mahdollisimman turvallisen tilan, jolloin uteliasuuden ja leikin sekä vaihtoehtojen alueen on mahdollsta avautua. Toisinaan kaipaamme myös haastetta. Ohjaana tehtäväni on herkistyä kuuntelemaan kaikkea, myös sanatonta viestintää, mikä ryhmässä liikkuu ja tukea ryhmän jäseniä sekä ryhmää kokonaisuutena sopivissa kohdin.
Yksilöprosessi voi kuitenkin toisinaan olla tilanteeseen sopiva, tarpeellinen ja toimiva muoto tutkailla käsillä olevia teemoja. Yksilöprosessissa tarjoan ajan ja tilan, jolloin sinulla on mahdollisuus tutkailla niin liikkeen, kosketuksen kuin sanoittamisen kautta sitä, mitä kehomielessäsi tällä hetkellä liikkuu.
Mitä ovat kehitykselliset liikemallit?
Kehitykselliset liikemallit (englanniksi Basic Neurocellular Patterns BNP) ovat sarja automaattisia liikesarjoja, joka yleensä ilmaantuvat ja ideaalitilanteessa integroituvat sikiönkehityksen ja varhaislapsuuden aikana. Liikemallit ilmenevät varhaisemmista, yksinkertaisemmista liikemalleista kehittyen monimutkaisempiin eli ne rakentuvat toisensa päälle. Kehitykselliset liikemallit voi myös havaita evoluutiossa ja ne jaetaankin niin esirangallisiin kuin rangallisiin liikemalleihin. Kyseessä ovat siis selkärangattomat ja -rangalliset liikemallit.
Kehitykselliset liikemallit vaikuttavat toimijuuteemme. Ne luovat pohjan, jolle rakennamme fyysiset, kognitiiviset ja emotionaaliset prosessimme, jotka muovaavat kehon liikekieltä. Kehitykselliset liikemallit toimivat oppaanamme suhteessa painovoimaan ja tilaan sekä toimivat alla olevana matriisina, josta käsin luomme käsityksen itsestämme, suhteita toisiin sekä ympäristöömme.
Kehitykselliset liikemallit ovat potentiaalisia liikemalleja. Niiden ilmeneminen riippuu sisäisistä ja ulkoisista vaikutuksista. Vain kun ne aktuaalisesti ilmenevät liikkeessä, niistä voi tulla osa liikkeellistä, hermostollista ja käyttäytymisrepertuaariamme.
Ihmisen kehityksessä kukin liikemalli asettuu (kaikkien) tulevien liikemallien pohjalle tukien ja muokaten seuraavia liikemalleja. Tämä kehitys ei ole lineaarista vaan se tapahtuu toisensa päälle liukuvissa ja osuvissa aalloissa ilmentäen ja integroituen seuraavaan, monimutkaisempaan liikemalliin. Voit muistella vaikkapa kävelemään opettelevaa taaperoa, joka muutaman ensiaskeleensa otettuaan palaa seisomaan vasten tukea ja konttaamaan, kunnes tasapainoaan aistien nousee jälleen seisomaan ja ottaa uusia askeleita ja lopulta juoksee.
Liikemallit ilmenevät ensin sisäisenä liikkeenä, kehittyvät ulkoiseksi liikkeeksi ja lopulta paikasta paikkaan liikkuvaksi liikkeeksi (locomotion).
Ihmisen liikettä voi minkä ikäisenä tahansa tutkailla kehityksellisen liikkeen näkökulmasta esimerkiksi analysoiden liikkeen tehokkuutta (ekonomisuutta) ja tehottomuutta. Kehoterapian tai harjoitteen pyrkimys on tällöin saada henkilö kokemaan liikkeen taloudellisuus eli helppous. Jos jokin liikemalli hallitsee liikaa, se voi estää toisen liikemallin ilmenemistä. Harjoittelemalla ja tutkimalla kaikkia liikemalleja, vaillinaisesti integroituneet liikemallit voivat vahvistua ja liian hallitsevia liikemalleja voidaan hioa. Tämä mahdollistaa liian vahvojen liikemallien integroitumista koko kehitykselliseen matriisiin, jolloin ikään kuin kypsempi liike/käytös mahdollistuu.
Body Mind Centering ® opettaa, miten syvä, posturaalinen eli asentotuki kasvaa toimivasta ruuansulatuksesta, herkkyydestä aistia symmetrisiä ja epäsymmetrisiä liikemalleja sekä kyvystä pitää yllä mahdollisimman tasapainoista niveltilaa, jolloin emme aseta turhaa painetta millekään alueelle.
Tanssija, toimintaterapeutti sekä Body Mind Centering ®️-menetelmän keskeinen luoja, Bonnie Bainbridge-Cohen on kirjoittanut kehitykselliset liikemallit auki teoksessaan Basic Neurocellular Patterns. Exploring Developmental Movement (1989). Kehitykselliset liikemallit voi kuitenkin havaita jo tanssija, koreografi ja liikeanalyytikko Irmgard Bartenieffin (1900–1981) ajattelussa ja työssä esimerkiksi polioon sairastuneiden lasten kanssa. Hän loi kehollisten teorioidensa pohjalta tavan aktivoida ja vahvistaa poliolasten toimintakykyä. Jo Bartenieffillä oli ajatus, että jokainen liikemalleista ilmenee aikuisten ihmisten sanattomassa vuorovaikutuksessa eli liikkeissä ja eleissä.
Bonnie Bainbridge–Cohen painottaa, ettei liikemalleja ole tarkoitettu absoluuttisiksi totuuksiksi. Ne on esitetty BNP -teoksessa niin kuin hän on pitkän, kollegoiden ja oppilaiden kanssa yhdessä kokemuksen kautta tehdyn työn kautta ne aistinut ja kokenut. Tarkoituksena on, että jokainen kehityksellisten liikkeiden harjoittaja sekä itsenäisesti että yhdessä muiden kanssa tutkii liikettä niin omassa ruumiin kokemuksessaan kuin suhteessa toisiin.
Jos sinua kutsuu pienryhmä- tai yksilöharjoittelu kehityksellisten liikemallien äärellä, niin otathan yhteyttä minuun: crista.soskolne@gmail.com
SU 29.9. HUOKOISEN LIIKKEEN PÄIVÄ
Syyskuun lopussa kokoonnumme yhteen aistimaan, tunnustelemaan ja tutkailemaan nestemäistä olemustamme esirangallisten liikemallien äärellä. Miten nesteet edelleen elävät meissä mm. värähtelyn, soluhengityksen, huokoisuuden ja pulsaation, tapahtumissa? Meissä kaikissa elävät esirangallisten liikemallien kaiut, mutta emme koe nesteisyyden laatuja samalla tavalla. Tule mukaan aistimaan, tunnustelemaan ja tutkailemaan uniikkia nesteisyyden kokemustasi yhdessä toisten liikkujien kanssa.
Nesteiden kokemus ruumiissa elävöittää sekä havaintokykyämme että tunteiden kokemusta. Nesteiden liikkeen aistiminen ehdottaa turpeisuuden eli täyteyden ja imeytyneisyyden, ehkäpä tyytyväisyyden kokemuksen tuntua, virtaavuutta, merkityksen kokemusta niin vakaudessa kuin liikkeessä tilan lävitse. Esirangalliset liikemallit ovat tärkeitä terveyden, aktiivisuuden, ilmaisuvoiman sekä kehollisuuden kokemuksemme ilmenemiselle. Ne tukevat kehomielen uudistumista ja virkistymistä.
Esirangalliset liikemallit edeltävät niin evoluution kuin sikiön- sekä varhaislapsuuden kehityksessä rangallisia liikemalleja sekä tarjoavat tuen rangallisille liikemalleille.
Teemat: Esirangalliset liikemallit • Nesteisyys • Värähtelystä pulsaatioon • Sisäinen liike • Rytminen supistuminen ja laajeneminen • Kehollisuus
Missä? Bokvillan, 2 krs, Hämeentie 125, Arabianranta, Helsinki
Miten löydät paikan päälle? • Bokvillan on valkoinen puuhuvila Arabianrannassa. Ratikat 6 ja 8 tulevat viereen (pysäkki: Arabiankatu). Bussit 53,55, 71 ja 506 saapuvat myös ihan lähelle (pysäkki Arabia tai Kokkosaarenkatu)
Milloin? Su 29.9. klo 11–17 (lounastauko klo 13–14)
Hinta? 90€
Viimeinen ilmoittautumispäivä: su 15.9.2024
Ryhmän maksimikoko: 8 henkeä.
Olet tervetullut!
🌿🌿🌿
Tulevissa blogikirjoituksissa keskityn esittelemään niin esirangalliset kuin rangalliset liikemallit yksi kerrallaan.
Kirjallisuutta:
Bainbridge–Cohen, Bonnie (1989): Basic Neurocellular Patterns. Exploring Developmental Movement.Burchfield Rose Publishers.
Eddy, Martha & Smith, Shakti Andrea (2021): Dynamic Embodiment of the Sun Salutation. Pathways to Balancing the Chakras and the Neuroendocrine System. Handspring Publishing.
Hackney, Peggy (1998): Making Connections. Total Body Integration Through Bartenieff Fundamentals. Routledge.